7 Kebaikan Kopi

Salam. 

Semua orang pun suka minum kopi kan. Siapa yg x suka tu cuba2 kan lah suka sebab banyak kebaikan dari keburukan ye. Ni Noly nak cerita sikit tentang kebaikan kopi yg mungkin ramai belum tahu.


  • Secawan kopi adalah tools yg paling sesuai digunakan untuk mengorat. haha. Pernah perasan tak, kalau dalam movie kan, coffee shop is the most common place that they use to pick someone up. ngehehehe. Utk study sama2 ke, utk lepak2 ke, utk santai la. Semua pun mesti nak minum kopi. Sebab sedap dan menyihatkan. Ada ko penah nampak orang ngorat kat kedai elektrik? nah mentol seketul saya nak belanja awek tu. hahaha..mampos x layan beb.
  • Kopi adalah komoditi terbesar selepas minyak. So kat sini dah nampak dah betapa bernilainya kopi tu sendiri. Siapa tak minum, rugi. Kopi yg sihat ialah kopi hitam pekat, tanpa gula, tanpa krimer, tanpa whipped cream. Kopi tu memang kelat. Kalau x larat nak minum yg tu, boleh je minum Mineral Kopi, sebab memang xde gula, xde kolesterol, xde preservatives. Rasa pun memang sedap sangat.
  • Orang yg minum 2 cawan kopi setiap hari boleh mengurangkan risiko Diabetes Type 2. Yg makan tak hingat dunia tu, boleh la minum kopi selalu. Ingat ye, penyakit Diabetes tu tak seronok. jangan igt orang tua je berisiko, sekarang ni, budak2 pun berisiko tinggi utk dapat penyakit ni.
  • Kopi juga boleh mengurangkan risiko kanser, lebih2 lagi yg berkaitan dengan obesiti, estrogen dan insulin. Semua orang tahu kanser tu adalah perkataan yg ultimate menakutkan. So sama2 lah kita cuba utk sihat tubuh badan dan mintak dijauhkan dari sakit kanser ni.
  • Kopi adalah anti depressant. Haa..ubat penenang semulajadi. bau je dah tenang kot. lagi2 bila bau Robusta Mineral Kopi tu. memang sangat menenangkan jiwa raga. Kalau x percaya, ko cuba bancuh sekarang.hahaha..kalau xde, baik ko beli sekarang sebelum jadi tak keruan. utk orang yg kelam kabut pun sesuai jugak ni, supaya jadi relax hahaha..tu suami aku la kehkehkeh 
  • Kopi boleh kurangkan risiko kanser kulit. Memang elok sangat ni, sebab kita semua kan ada kulit. Siapa yg xde kulit? handbag pun nak yg kulit kann hahaha..Kulit kena lah jaga elok2, barulah licin elok je. Selain korang tabur lotion kulit tebal2, boleh jugak minum kopi, sedap pun sedap, kan.
  • Kopi menajamkan ingatan dan kurangkan risiko nyanyuk dan Alzheimer. Kalau dah tua nyanyuk tu boleh dimaafkan, tapi sekarang sorry to say, yang muda2 pun dah ramai yg nyanyuk. Cemaner tu? Byk sgt makan semut ke?hehehe. berenti lah nyanyuk, mula lah minum kopi :) Ye saya tau, selain kopi, amalan membaca Alquran memang sangat membantu kita dari penyakit nyanyuk. Tapi sekarang aku punya entri pasal kopi, so aku cite kopi je. Kang ada yg kena sendal dgn aku kalau x faham entry ni hahaha






2 comments:

Ija Rased said...

akak memang pencinta coffe. secawan coffe boleh hilangkan tekanan sepanjang hari.

noly anna said...

apa lagi kak,meh la try pekena secawan mineral kopi. sedapppppp sgt. ala2 starbucks gitu.xde gula, xde kolesterol, mmg bagus sgt :) jom la kite ngeteh sesama hehe.eh silap mengopi sesama hehe