Khasiat kurma

Assalamualaikum w.b.t

Tidak lengkap Ramadhan tanpa kurma. Di seluruh dunia termasuk Malaysia, trend memakan kurma popular dalam kalangan umat Islam berikutan ianya makanan kesukaan Nabi Muhammad SAW dan menjadi sunnah. Jom kita tengok jenis2 kurma yg popular:

  1. KURMA NABI/AJWA : hanya tumbuh di Madinah. Inilah kurma kegemaran Rasulullah.
  2. KURMA SEKKI : ada 2 warna berbeza,atas kuning dan bawahnya coklat.
  3. KURMA BARHI : teksturnya lembut seperti durian dan berwanra coklat merah.
  4. KURMA KHOLAS : warna coklat terang keemasan dan mirip kurma Barhi
  5. KURMA KHIDRI : warna maroon. Teksturnya lebih kering dan kenyal.
  6. KURMA MACTOUMI : warna kemerahan. Permukaannya agak keriput dan kenyal.
  7. KURMA SOKARI : warna kuning bercampur coklat. kurma ini paling disukai di Arab Saudi
  8. KURMA SIRAJ : warna coklat kemerahan dan bentuknya lonjong.
  9. KURMA MAJOL : warnanya coklat dan mudah merekah.
  10. KURMA MONIEF : warna coklat terang dan memiliki tekstur lembut.
Ini pulak adalah antara kebaikan yg kita akan dapat dari memakan kurma:)
  1. merangsang minda selain mencegah anemia
  2. mencegah penyakit jantung
  3. mencegah kencing manis
  4. memberi tenaga dgn cepat dan memanaskan badan
  5. meningkatkan stamina dan memperkuatkan daya tahan badan
  6. mencegah angin ahmar
  7. merangsang kesihatan wanita hamil dan anak yg dikandung
  8. memudahkan wanita bersalin




"Barangsiapa memakan tujuh biji buah kurma sebelum sarapan, maka tidak ada sihir ataupun racun yang boleh mengganggunya pada hari itu"   Hadith Riwayat Al-Bukhari

2 comments:

NM02 said...

saya suker kurma kering yg bertangkai... mmm dapnyer

noly anna said...

kurma mmg sgt sedap.my son pun suka sgt makan:)